Se pare ca in palme detinem puncte cheie de control asupra altor organe, terapeutii considerand ca prin aceste puncte pot fi controlate energiile meridianelor corpului. Despre acestea puteti citi mai multe informatii in articolul: Cele 12 meridiane energetice
Primele date despre importanta anumitor puncte energetice din palma dateaza de acum 4000 de ani, gasite la mormantul medicului Ankmahor din Egipt, unde ilustratiile demonstreaza clar utilizarea unui masaj medical in palma.
Reflexologia palmei este utilizata si in medicina chineza, impreuna
cu tehnici de acupunctura, Dr. Wang-We fiind fiind printre cei mai
cunoscuti terapueti care utilizau aceste tehnici.
Astazi masajul in palma este folosit cu scop terapeutic pentru a limita 3 mari factori implicati in procesul de boala: congestia, inflamatia, tensiunea. Se crede ca aceste puncte reflexe au rolul de a detensiona cai nervoase care, la randul lor, au conexiuni cu creierul si cu alte organe. Detensionarea si stimularea activitatii acestor cai nervoase ar avea efecte clare asupra unor boli sau tulburari din organism.
Astazi masajul in palma este folosit cu scop terapeutic pentru a limita 3 mari factori implicati in procesul de boala: congestia, inflamatia, tensiunea. Se crede ca aceste puncte reflexe au rolul de a detensiona cai nervoase care, la randul lor, au conexiuni cu creierul si cu alte organe. Detensionarea si stimularea activitatii acestor cai nervoase ar avea efecte clare asupra unor boli sau tulburari din organism.
Harta punctelor terapeutice din palma – reflexologia mainii
La nivelul mainii se afla proiectate organele si sistemele noastre, unele dintre acestea regasindu-se simetric la ambele maini, altele doar la o mana. Este foarte important sa stiti ca atunci cand utilizati reflexologia trebuie sa ganditi in ansamblu o boala sau un simptom. De exemplu, daca aveti dureri de cap, reflexologia tratarii acestor dureri poate fi ineficienta daca ele se datoreaza, de exemplu, unei probleme de coloana cervicala sau unei alergii digestive. In acest caz, masarea punctelor reflexogene digestive sau a celor raspunzatoare de zona gatului se poate dovedi mult mai eficienta. Ganditi astfel o boala sau un simptom in ansamblu pentru a obtine efecte terapeutice satisfacatoare.
Se intampla frecvent ca dupa primele sedinte de masaj al palmei,
persoana in cauza sa se simta rau, aceasta pentru ca sunt deblocate
unele cai energetice si este nevoie de repetari ale masajului pana la
obtinerea unei bune circulatii energetice.
Masajul reflexogen al palmei – sindromul de colon iritabil
Masati intai zona valvei ileocecale (sau a apendicelui), apoi intreaga zona a colonului si sigmoidului. Masati atent, regiune langa regiune (vezi harta reflexogena a palmei din pagina 1).
Pentru palpitatii sau ritm cardiac crescut, este nevoie sa asociati masajul reflexogen al zonei inimii cu cel declandator – de exemplu o alergie alimentara, zona plamanului daca sunteti fumatori, zonele creierului sau cele raspunzatoare de stres daca palpitatiile apar pe fond nervos.
Aceleasi puncte se vor folosi si pentru tratarea durerilor menstruale.
Se maseaza apoi punctele reflexogene ale gatului/tiroidei: utilizati policele stang Ĺźi lucrati chiar la baza primelor 3 degete ale mainii drepte. Pe partea dorsala, folositi policele pentru a lucra zona in care degetele se articuleaza la mana.
REFLEXOLOGIA PALMEI - SISTEMUL DIGESTIV
La fiere si bolile ficatului
Daca suferiti de ficat gras, ficat obosit sau calculi biliari, masajul zonelor reflexogene din palma ajuta tratamentul de baza. Srijiniti mana dreapta de un suport moale (o perna de exemplu) – proiectia ficatului si a vezicii biliare se afla doar in palma reapta – iar cu policele manii stangi (degetul mare), masati zona ficatului si apoi tineti apasat in zona vezicii biliare (consultati harta zonelor reflexe din prima pagina a articolului).Masajul reflexogen al palmei – sindromul de colon iritabil
Masati intai zona valvei ileocecale (sau a apendicelui), apoi intreaga zona a colonului si sigmoidului. Masati atent, regiune langa regiune (vezi harta reflexogena a palmei din pagina 1).
Masajul reflexogen al palmei – plamanul
Pentru sanatatea plamanilor, se maseaza intai aria diafragmei, cu miscari ample, apoi cu presiune, tinand partea laterala a degetului mare pe intreaga proiectie a diafragmei. Apoi masati zona plamanului, cu miscari de jos in sus si liniare. Linie langa linie veti masa intreaga zona a plamanului (vezi harta reflexogena a palmei din pagina 1).Masajul reflexogen al palmei – inima
Inainte de a masa punctuele reflexogene din zona inimii (palma stanga), lucrati inati exercitiile de relaxare pulmonara. Projiniti mana pe o perna si faceti apoi masajul zonei inimii, cu policele (degetul mare) (vezi harta reflexogena a palmei din pagina 1).Pentru palpitatii sau ritm cardiac crescut, este nevoie sa asociati masajul reflexogen al zonei inimii cu cel declandator – de exemplu o alergie alimentara, zona plamanului daca sunteti fumatori, zonele creierului sau cele raspunzatoare de stres daca palpitatiile apar pe fond nervos.
Masajul reflexogen al palmei – sistemul limfatic si retentia de lichide
Se folosc toate cele patru degete de la cealalta mana pentru a masa partea interna a articulatiei pumnului. Se maseaza apoi palmele prin miscari de framantare reciproca, apoi zonele sistemului limfatic (zona pelvisului, zonele inghinale) si cele genitale – trompe uterine - (vezi harta reflexogena a palmei din pagina 1).Aceleasi puncte se vor folosi si pentru tratarea durerilor menstruale.
Masajul reflexogen al mainii – afectiunile tiroidei
Se vor masa etajele corespunzatoare creierului si hipofiza (glanda care controleaza tiroida). Pentru ca tiroida este „legata” ca actvitate si de sistemul genital al femeii, se vor masa si zonele corespunzatoare trompelor uterine. Penultimul pas consta in masarea varfurilor degetelor mari de la ambele mani, pentru a stimula ambele emisfere cerebrale. Se stie ca sistemul endocrin este controlat de hipotalamus, o zona din creier care ar face legatura intre sistemul nervos si cel endocrin.Se maseaza apoi punctele reflexogene ale gatului/tiroidei: utilizati policele stang Ĺźi lucrati chiar la baza primelor 3 degete ale mainii drepte. Pe partea dorsala, folositi policele pentru a lucra zona in care degetele se articuleaza la mana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu